Employee experience: 5 tips voor jouw accountantskantoor

Hoe voorkom je dat je veel investeert in het werven van getalenteerde medewerkers, zonder dat ze via de achterdeur jouw kantoor verlaten? Dat er sprake is van arbeidsmarktkrapte is duidelijk voelbaar binnen de accountancy.

Ik geef vijf tips hoe je op een laagdrempelige en betaalbare manier ’employee experience’ inzet.

Wat is employee experience?

De afgelopen jaren is er bij MKB kantoren meer aandacht voor thema’s zoals werkgeluk en talentontwikkeling. Het is alleen belangrijk dat je begrijpt dat dit geen thema’s zijn die je af en toe inzet, maar dat aandacht voor medewerkers een continu proces moet zijn.

‘Employee experience’ helpt om dit proces levendig te houden. Het gaat namelijk over de volledige beleving van medewerkers bij een organisatie.

1. Maak letterlijk een goede eerste indruk

Hoe fijn is het om te starten met een nieuwe baan, waar je warm onthaald wordt met een bos bloemen of een leuk welkomstpakket.

Niet alleen het persoonlijke welkom is belangrijk, maar zorg ook dat alles goed geregeld is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een toegangspas en een laptop die al klaarliggen.

Nieuwe medewerkers willen graag een goede indruk maken en lekker van start gaan. Het is vervelend als ze de eerste weken alleen maar vakliteratuur kunnen lezen of koffie kunnen halen omdat ze nog geen laptop hebben of toegang tot de systemen niet goed geregeld is.

2. Organiseer een onboardingsprogramma

Een onboardingsprogramma zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers jouw kantoor en collega’s in korte tijd goed leren kennen. Dit kan al laagdrempelig, door te zorgen voor één dag waarin verschillende collega’s iets vertellen over hoe het is om te werken bij jouw kantoor. Maar ook uitleg te geven over systemen en uren schrijven.

Daarnaast helpt een onboardingsboekje, hierin staat alle belangrijke informatie over praktische zaken zoals systemen, lunch, thuiswerken maar ook het ontstaan van het kantoor, jullie kernwaarden en strategie. Hiermee krijgt iemand snel een goed idee hoe de dingen gaan op kantoor en is het fijn naslagwerk.

3. Geef nieuwe collega’s een buddy

Wellicht heeft binnen jouw kantoor iedereen een leidinggevende of HR contactpersoon. Het is fijn dat nieuwe medewerkers daar terecht kunnen, maar een buddy is een mooie aanvulling. Het kan soms bezwaarlijk voelen voor nieuwe collega’s om een leidinggevende lastig te moeten vallen met praktische vragen. Zeker starters vinden het heel prettig om terecht te kunnen bij een collega die in dezelfde levensfase zit en ook recentelijk tegen dezelfde vragen aan is gelopen.

4. Geef persoonlijke voorwaarden én aandacht

Steeds meer medewerkers willen graag meer in het leven dan alleen maar werken. Dat betekent dat meer starters parttime willen werken. Of medewerkers een sabbatical willen opnemen om een mooie wereldreis te maken, nadat ze een paar jaar in dienst zijn. Zorg dat de arbeidsvoorwaarden dit mogelijk maken.

Naast goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden, willen medewerkers ook echt gezien en gehoord worden. Dat betekent regelmatig een kop koffie drinken, even bellen, een wandeling maken of een spontaan praatje bij het koffiezetapparaat. Het is belangrijk om stil te staan bij zowel teamsuccessen als persoonlijke gebeurtenissen.

5. Investeer in soft skills trainingen

Medewerkers willen zich graag ontwikkelen. Het is belangrijk om als werkgever die ruimte te bieden, zodat ze niet de overstap naar de concurrent maken zodra ze uitgeleerd zijn. Dat begint met goed kennismanagement en voldoende training on the job.

Daarnaast willen medewerkers zich niet alleen inhoudelijk ontwikkelen, maar ook steeds meer persoonlijk. Stel daarom ook budget beschikbaar voor soft skills trainingen. Denk aan trainingen zoals klantcommunicatie, presenteren van resultaten en het voeren van lastige gesprekken. Maar ook persoonlijke ontwikkelprogramma’s zoals een Young Talent Programma of Leiderschapsprogramma.

Employee experience is geen ‘one size fits all’

Met deze vijf tips zet je een mooie eerste stap naar het verbeteren van jouw ’employee experience’. Let er wel op dat de beleving en behoeften van medewerkers voor iedereen anders zijn. Wat de een als prettig ervaart, hoeft voor een ander geen succes te zijn. Blijf daarom in gesprek met al jouw medewerkers, zodat je weet wat er leeft en je maatwerk kunt blijven bieden.

Kantoor Blauwdruk helpt jou!

Meer weten? Neem dan contact op met